Trending News

Lakásfelújításra késztetheti a megugró rezsi a magyarokat – Piac&Profit

Lakásfelújításra késztetheti a megugró rezsi a magyarokat – Piac&Profit #Lakásfelújításra #késztetheti #megugró #rezsi #magyarokat #PiacProfit Welcome to RKM Blog, here is the new story we have for you today:

You Can Click Here To View Restricted Videos/Images in this Article

Az idei harmadik negyedév elején a lakosság lakásfelújítási és -korszerűsítési tervei kissé visszaestek az előző negyedévhez képest, de a korábbiaknál jórészt így is erőteljesebbek. Az Otthonfelújítási program támogatásai továbbra is népszerűek, a felújításra készülő családok fele igénybe venne állami támogatást is – derül ki GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményeiből.

A felmérés szerint a lakásukra nagyobb összeget költeni kívánó háztartások számában 2018 elejétől az idei első negyedévig egyértelmű emelkedő tendencia volt érzékelhető. Ezt a folyamatot a kormányzati támogatások és a kedvezményes hitelkonstrukciók is támogatták. Ugyanakkor az idei második és harmadik negyedévi felmérés eredményei is a lakásfelújítási és -korszerűsítési szándékok némi csökkenésére utaltak.

A 2022. júliusi megkérdezés adatai szerint a háztartások 4 százaléka biztosan nagyobb összeget kíván költeni a következő egy évben lakóingatlanára, míg 15,7 százalékuk valószínűleg teszi ugyanezt.

Képernyőkép 2022-08-01 113404

Ha e tervek mind megvalósulnak, akkor – a felmérési eredményeket a teljes magyarországi népességre vetítve – közel 800 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat a következő egy évben. Ez a szám az egy évvel ezelőttinél 100 ezerrel magasabb, tehát éves összevetésben a felújítási tervek erősödtek. Mivel a felmérés a rezsiszabályok változását bejelentő kormányzati közlés előtt készült, valószínű, hogy elsősorban az energia-hatékonyságot növelő akciók iránt a közeljövőben erősen nőhet az érdeklődés.

A következő egy évre tervezett felújítási és korszerűsítési akciók, 2022. III. negyedév (említési gyakoriság, százalék)

Biztosan
Valószínűleg
Családi házak
4,7 (5,0)
19,8 (20,4)
Panellakások
3,1 (3,3)
10,9 (11,3)
Téglaépítésű társasházi lakások
3,4 (3,7)
12,3 (12,9)
Összesen
4 (4,3)
15,7 (16,5)

Forrás: GKI felmérések. Zárójelben a 2022. áprilisi eredmény.

Ahogy korábban, úgy most is a családi házak lakói körében a legerőteljesebb felújítási-korszerűsítési szándék. A társasházi lakások lakói némileg visszafogottabb terveket fogalmaztak meg. A kisebb településeken, azaz a kisvárosokban és a községekben élők e téren jóval aktívabbak (mintegy harmaduk tervez felújtást), mint a nagyvárosokban lakók (itt csak alig minden hatodik háztartás gondol erre).

1 2

Source link

Share

Tweet

Share

Whatsapp

Messenger

reddit

tumblr

Click Here To Visit Source

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this: